Mag ik je versieren?

9-7-2016 #40jaarHolendrecht

 

Er rijden weer heel wat opgefleurde scootmobielen rond in Zuidoost.

Maar wat heeft het versieren van scootmobielen met toegankelijkheid te maken?

 

 

POZO, de ondernemersvereniging, Casa Jepi Makandra, winkeliers, bewoners en partners (waarvan ook PGZO) uit Holendrecht hebben een festival georganiseerd om te vieren dat Holendrecht 40 jaar bestaat! Met artiesten uit de buurt, kraampjes, eten & drinken. Natuurlijk moet dit festival voor ieder wat wils hebben. In dit geval riep Leila Azzam mij via Facebook op om mee te denken over toegankelijkheid.  Zo toont de organisatie dat ze ook aan de rolstoelers denkt. Het hoeft niet altijd op formele wijze. Dus pik elk graantje mee.

 

Ik ben naar het overleg gegaan. Ook heb ik overlegd met de kraamhouder over de toegankelijkste plek voor de mensen die afhankelijk zijn van wielen. Mijn verzoek werd ingewilligd. De plek waar we stonden was vanuit diverse richtingen met een oprit bereikbaar en de ruimte rondom de kraam was ruim genoeg om al die apparaten te hebben. Plus dat er invalide-toiletten in de buurt waren in De Drecht.

 

We hebben zelfs bij de opbouw iemand een lesje moeten leren die ging net voordat ik een oprit op wilde, voor mijn neus de auto parkeren. Ronald ging het toen uitleggen en ik later ook weer. Deze persoon had er begrip voor die had het niet eens door. Hopende voortaan wel. Nooit voor een stoepverlaging of op/afrit parkeren dus. 

 

Foto's

De deelname van het Platform Gehandicapten ging niet alleen over het versieren van scootmobielen. Het ging ook over het bereiken van de achterban op een ludieke en gezellige manier. Maar ook over het regelen van goede toegankelijkheid waarmee je meteen in het veld toegankelijkheid regelt en op de kaart zet zowel bij de achterban alswel bij organiserende partijen. De achterban krijgt niet op een droge manier de informatie te horen en door overleg krijgt de organisatie ook een lesje mee over goede toegankelijkheid.

  

Onze favoriete bara-bakster Sita stond 2 meter verder van ons, dus ook voor onze inwendige mens hoefden we niet uit de buurt van onze kraam (wat heel onhandig is op een dergelijk grote party). En leuke bijkomstigheid was dat één van de podia vrijwel naast ons stond. Zo konden wij ook de muziek horen. Ikzelf vond het lekker gevarieerd en soms niet te harden. Maar over smaak valt te twisten natuurlijk.

 

Al met al, win win en vele lesjes toegankelijkheid verder, kijken we terug op een gezellig feestje en wat ik zo van facebook haal was het voor velen een geslaagd evenement.

 

Ronald Blonk Sally Elmont Freddie Loe Kenneth Mac Leila Azzam en Maureen Hubbard bedankt!

 

Groet van Caroll
Groet van Caroll

Het stukje hieronder is van Roy Ristie:

Holendrecht vierde haar 40 jarig bestaan

Holendrecht is een wijk in Amsterdam Zuidoost. Deze bestaat uit 2 delen t.w. Holendrecht West en Holendrecht Oost. Samen met de wijken Gein, Reigersbos, Driemond en Nellenstein maakt het deel uit van het gebiedsdeel Gaasperdam.

De eerste bewoners van Holendrecht konden reeds in het prille voorjaar van 1976 hun huis betrekken. Dit deel van de stad ontwikkelde zich in rap tempo tot een bijzondere wijk waar de sociale cohesie snel gevonden werd.

Na de recessie van begin jaren 90, vergrijzing en de vernieuwing van de wijk Bijlmermeer ging het bergafwaarts. Lange discussies die voortduurde tot 2007 zorgde niet voor een bevredigende oplossing om de wijk een boost te geven. Intussen verslechterde ook de sociaal economische omstandigheden, die - in combinatie met achterstallig onderhoud van de openbare ruimte en de woningen - in rap tempo haar tol begon te eisen. Ook sloeg criminaliteit en enorme verloedering gauw om zich heen.

In 2009 hebben enkele buurtbewoners, maar ook de buurtregisseur bij de politie Berno Knoops, de koppen bij elkaar gestoken om de situatie een halt toe te roepen op een moment dat zelfs het stadsdeel wegkeek. Dit leidde tot enorme publiciteit en snelle maatregelen zoals spoedbezoeken van zelfs de burgemeester van Amsterdam aan Holendrecht.

2010. Holendrecht stond weer snel, met o.a. gauw gevonden financiële middelen - zelfs vanuit Europese fondsen -, op de kaart. Ook omdat actieve bewoners zich bij de nieuwe inspanningen t.b.v. hun wijk aansloten zoals die door partners w.o. de Gemeente, Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, de woningbouwverenigingen en de eigenaar van het boodschappencentrum Holendrecht afgesproken werden. Dit deel van Holendrecht kreeg snel een behoorlijke injectie die nu nog in uitvoering is. Deze boost voltrekt zich op verschillende terreinen en vooral op sociaal gebied om de positie van de bewoners te versterken.

 

 

Ontmoeten is weer fijn in een vernieuwd BuurtHuis en zo is het weer aantrekkelijk om boodschappen te doen en te vertoeven in de openbare ruimte. Er moet nog veel gebeuren, maar er is belangrijke vooruitgang geboekt. Dat wordt op 9 juli groots gevierd in het kader van het 40 jarig bestaan.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    johan (woensdag, 16 augustus 2017 12:19)

    Haha, wat zijn ze allemaal leuk geworden.