Conferentie over Racisme en Discriminatie

Caroll Sastro heeft op 4-2-2017, aan een zaal vol mensen mogen vertellen wat discriminatie van gehandicapten betekent. Het doel was bewustwording: mensen die geen belemmeringen ervaren door een handicap, bewust maken van obstakels. En wat hun rol is.

 

"De tijd was te kort om alles aan bod te laten komen maar achteraf kwamen mensen om me te bedanken en om te vertellen dat ze eerder er niet bij stil stonden en  dat ze eerder sommige dingen niet wisten. Ze gaan voortaan beter opletten. Ze wisten ook niet dat je assistentiehonden niet mag weigeren".

En dat Caroll ooit een lift bezet heeft kreeg een hard en aanmoedigend applaus.

We hebben ook een grapje uitgehaald door op alle toiletdeuren een bord te plakken met verboden voor validen. Jammer genoeg is het er niet van gekomen om de reacties te peilen.

“We zijn wel bezig het in het programma op te nemen maar de formulering is nog niet af” aldus Art1kel frontman campagneleider Ian van der Kooye. Dit nadat Caroll aan hem had gevraagd hoe zij discriminatie van gehandicapten opnemen in hun programma. Bestrijden van racisme en discriminatie vind ik sowieso belangrijk dus dat vertrouw ik hen wel toe maar hoe implementeer je dat t.o.v. goede zorg, goede toegankelijk en goede voorzieningen voor chronisch zieken en gehandicapten want dit vind ik ook heel belangrijk en staat bij mij op nr 1. Van grote partijen weet ik het wel een beetje maar van Art1kel weet ik het nog niet dus heb ik het aan hem gevraagd. Ahmed Marcouch kwam erbij staan en wachtte met belangstelling het antwoord af maar Ian werd weggeroepen en zei tegen mij dat hij erop zou terugkomen. Ik wachten wachten wachten op het antwoord maar hij kwam niet terug en toen later stapte Ronald zelf op hem af en kreeg het antwoord.

Deze activiteit was de 3de gelegenheid van Comité 21 maart om het werk bij heel een breed publiek op de kaart te zetten.

De 1ste was op 11 maart 2016 met de bijeenkomst in de Boekmanzaal in de Stopera (ook dankzij wethouder Eric van der Burg). https://www.platformgehandicapten.com/gehandicapten-worden-ook-gediscrimineerd/

De 2de was op de demonstratie op 19 maart 2016 https://goo.gl/photos/qcoZetcur3fZgVMk6 

Comité 21 maart scharen we in de rij van organisaties en personen via wie het PGZO het woord mocht verkondigen: “Bit eer gij begint” (Bit=Bevorder integrale toegankelijkheid).

 

Wat een mooi rijtje hebben we tot nu toe:

Organisatie

Persoon

Ambassade voor de vrede

Assadaaka, vereniging voor vriendschap

At5

Comité 4/5 mei Amsterdam

Comité 4/5 mei Zuidoost

De Amsterdamse Mensenrechtenagenda

Echo

Gemeente Amsterdam

Haerzathe Investments SayHaey

Ieder Kind Een Eigen Boek

ING

Kassa

Kwaku Summerfestival

OOG (vereniging voor visueel gehandicapten)

Oranjefonds

Stadsdeel Zuidoost

Stichting Nusantara Amsterdam Avondvierdaagse Amsterdam Zuidoost

Stichting Onze Hoop, voor migranten met een handicap

Stichting Toekomst en Talent

Venzo

Zina Platform (van Adelheid Roosen)

Zorgcentrum Nellestein

Angel Cijntje

Auke van der Hoek

Eric van der Burg (VVD)

Danièle Kanis (Reciclarte)

Femke Roosma (GroenLinks)

Hans Mooren

Henk Boldewijn (PvdA)

Iwan Leeuwin (Fil)

Jenny van Dalen (Bijlmer excursies)

Leendert Martens (Leendert’s eetcafé)

Leila Azzam

Lisette Pinas

Marjorie de Cunha

Maureen Hubbard

Maureen van der Pligt (FNV)

Michel Idsinga (PvdA)

Narish Parsan (Burger Beweging Amsterdam)

Nelly Duijndam (SP)

Rob Mulder (SP)

Roy Ristie (D66)

Sarita Bajnath

Simion Blom (GroenLinks)

Sita Sarjoe

Talita (Yvonne Mildred Keerveld)

Urwin Vyent (GroenLinks)

 

 

Caroll heeft het comité bedankt:

Beste Comité 21 maart, lieve medewerkers,

Ik ben altijd zo aan het twijfelen of ik er wel goed aan doe om aandacht te vragen voor de discriminatie van gehandicapten. En de wijze waarop ik het doe vind ik nooit fijn want ik moet het bijna afdwingen gewoon omdat als ik dat niet doe, het vergeten wordt. Ik kan het daarom alleen maar meer waarderen als ik die ruimte wel krijg. Jullie bieden mij die ‘podium’ en zo krijgen 2 miljoen Nederlanders de stem op deze ‘podium’. Ik ben ervan overtuigd dat alles en iedereen hier een rol in heeft. Alleen niet iedereen heeft het goed door. Eigenlijk wel begrijpelijk want er is zoveel onrecht, waar stopt het? Via jullie kan ik hen wel bereiken. En jullie bieden een podium om dat alles bij elkaar te brengen in #solidariteit. Gezamenlijk optrekken. Want dat hebben we in deze tijd nodig. En daar ben ik jullie dankbaar voor.  Ik ben er natuurlijk nog lang niet want die podium is figuurlijk (if you catch my drift).

Natuurlijk valt er genoeg te verbeteren. Dat is bij alles altijd en overal. Zo is het leven. En natuurlijk ben ik weleens boos op jullie. Ook daarover heb ik een mening. Maar daar kunnen we over in gesprek blijven. Zolang het maar niet staakt.

Maar al met al, grote complimenten voor het neerzetten van de conferentie (het is hard werken ik weet het), iedereen bedankt die daaraan heeft bijgedragen en die ervoor gezorgd heeft dat er rekening wordt gehouden met de discriminatie van gehandicapten.

Hartelijke groet!

Ook bedank ik Ronald Blonk en Marianni Sastro voor de persoonlijke assistentie. Zonder hun hulp was ik onthand.

 

Einde.

Reactie schrijven

Commentaren: 0